Nieuws

“Tijd voor veiligheid, is ook werktijd”

Energie / Bouw / Engineering

Een mobiele escaperoom, innovaties van leveranciers, demonstraties voor werken op hoogte, een toolbox én een patatkraam. Dat waren de belangrijkste ingrediënten van de Safety Day, georganiseerd voor alle medewerkers op de nieuwbouw van hoog- en middenspanningsstation op bedrijventerrein Zuid-Groningen, bij Ter Apelkanaal. De dag bood een breed programma met zowel informatie als actie. Zo zetten we veiligheid in de spotlights.

Groter aanpakken

“Veiligheid is essentieel in ons werk,” daar zijn Archibald von Hebel, site manager voor TenneT, en Filip Grave, constructiemanager voor Omexom het over eens. Beiden zijn verantwoordelijk voor de veiligheid op de bouwplaats van het hoogspanningsstation dat Omexom in opdracht van TenneT bouwt, bij Ter Apelkanaal. Toen TenneT in de veiligheidsweek langs zou komen met de mobiele escaperoom, wisten ze meteen: “Leuk! Maar het thema veiligheid moeten we groter aanpakken”.

Werken op hoogte en werken met hoogspanning

Archibald: “Dit hoogspanningsstation bouwen we ter versterking van het elektriciteitsnetwerk in Noordoost Nederland. Het is een van TenneT’s grootste hoogspanningsstations. Met de bouw zijn we nog een paar jaar bezig. Het terrein is inmiddels bouwrijp gemaakt en de fundering voor één van de velden is gelegd. Binnenkort gaan we de hoogte in.” Filip: “Werken op hoogte brengt risico’s met zich mee, net als werken nabij hoogspanning. Nu we verder komen in het project, gaan die zaken een grotere rol spelen.  Ook gaan de verschillende fases en werkzaamheden steeds meer door elkaar lopen. Een mooi moment om de spotlights extra op veiligheid te zetten.”

Archibald von Hebel

Site manager TenneT

 Veiligheid is voor een groot deel communiceren, vragen durven stellen en elkaar aanspreken. Dat gaat een stuk beter als de sfeer goed is.

Veiligheid is communiceren

Archibald: “We vinden het belangrijk dat iedereen die aan het project werkt, de ruimte heeft om tijd te besteden aan veiligheid. Het belang van buiten de bouw tijd doorbrengen met collega’s, met een patatje of hamburgertje in de hand, moet je niet onderschatten. Veiligheid is voor een groot deel communiceren, vragen durven stellen en elkaar aanspreken. Dat gaat een stuk beter als de sfeer goed is. Filip: “Door tijd en aandacht aan een Safety Day te besteden, laten we daarnaast zien waarde te hechten aan veiligheid.” Archibald:” Tijd voor veiligheid is ook werktijd.” Dus werd voor de Safety Day een programma in carrouselvorm opgezet, zodat elke site-medewerker aan de verschillende onderdelen van de dag mee kon doen. Van de escaperoom naar de toolbox en de rij bij de patatkraam.

Escape Room: Safety needs your energy

Hoogtepunt van de Safety Day was de mobiele escaperoom van TenneT, speciaal ontwikkeld om medewerkers bewust te maken van de risico’s die ze dagelijks tegenkomen. Onder de druk van een tikkende tijdsbom voerden de deelnemers opdrachten uit , terwijl ze ondertussen de focus hielden op veiligheid.  “Dat viel nog niet mee”, aldus Alwin, één van de deelnemers: “Het was een ontzettend leuke ervaring. Je kon extra punten verdienen voor veiligheid. Tijdens de evaluatie bleek dat we nogal wat punten hadden laten liggen. Dat was heel leerzaam”.

Nieuwe innovaties van leveranciers

Op de informatiemarkt konden medewerkers kennismaken met verschillende veiligheidsinnovaties. Leveranciers zoals Hydrowear, ELTEN Safety Footwear, Ejendals Jalas en Van der Heide gaven demonstraties van hun producten. Martin Smit, HSE business partner bij TenneT: “Goed materiaal draagt enorm bij aan veiligheid. Passende handschoenen voor elk type werk bijvoorbeeld. Werkschoenen die beschermen, goed ondersteunen én lekker zitten.  En ‘high visibele’ kleding, passend bij omstandigheden. Als je alleen een winterjas hebt die  aan de veiligheidseisen voldoet, snap ik dat je die niet graag draagt bij zomerse temperaturen. Vandaag konden we zien dat er fantastische, alternatieve, producten beschikbaar zijn.”

Demonstraties veilig werken

Bij de bouw gebruiken we hijsmaterieel en hoogwerkers. Leveranciers Mateco en Mammoet waren op de informatiemarkt aanwezig met groot materieel. Ze gaven demonstraties over veilig hijsen en veilig werken op hoogte.  “Mensen denken bijvoorbeeld dat valbeveiliging bedoeld is om je op te vangen als je uit het bakje valt. Dat is niet zo, het moet je juist in het bakje houden. Bevestig je de beveiliging niet op de juiste plek, dan kan het misgaan. Je van dergelijke zaken bewust zijn, verhoogt de veiligheid,” vertelt Martin.

Workshop: Werken nabij hoogspanning

Werken nabij hoogspanning is onvermijdelijk bij de aanleg van een hoogspanningsstation. Daarom was de toolbox ‘Werken nabij hoogspanning’ in het programma opgenomen. Edward  Jorritsma, adviseur bij  specialist Van der Heide gaf de toolbox, die hij aanpaste met specifieke informatie voor dit project. Edward: “Iedereen die op een hoogspanningsstation werkt is getraind. Ook voor dit soort informatie geldt de kracht van herhaling. De toolbox werd goed ontvangen, er was veel interactie. Dat maakt het leuk en relevant. Één van de deelnemers vertelde bijvoorbeeld hoe een hoogwerker waar hij in zat een hoogspanningslijn raakte.  De natuurlijke reactie is dan om te vluchten. Maar je moet juist blijven zitten.  Hoe vaker je bepaalde informatie hoort, hoe beter je het kunt toepassen als het ertoe doet.”

 

Nieuwbouw bij Ter Apelkanaal

Omexom bouwt in opdracht van TenneT een nieuw 380/110kV hoogspanningsstation op het bedrijventerrein Zuid Groningen, bij Ter Apelkanaal. Met dit nieuwe station bij Ter Apelkanaal maken we een nieuwe op- en afrit op het landelijke 380.000 volt hoogspanningsnet tussen Meeden en Zwolle. Omexom is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van alle primaire, secundaire, civiele en bouwkundige werkzaamheden. Onze (civiele) partner BAM verzorgt de civiele en bouwkundige werkzaamheden.

Het hoogspanningsstation is het eerste station dat gebouwd wordt in het kader van de netversterking Noordoost Nederland. Één van de deelnetten die TenneT realiseert om meer ruimte te maken op het elektriciteitsnetwerk tussen Groningen en Drenthe. Ieder deelnet krijgt een eigen op- en afrit naar de hoogspanningssnelweg. Zo kan elektriciteit beter worden verdeeld en ontstaat meer ruimte op het net. Op de meeste plekken leidt dit tot een verdubbeling of zelfs verdrievoudiging van de capaciteit. Meer lezen over de netversterking? Dat kan hier.