Nieuws

Omexom en BAM: Samen kijken naar mogelijkheden

Energie / Bouw / Engineering

De energietransitie vraagt om innovatieve oplossingen en sterke samenwerkingen. Daar geloven we heilig in. Daarom werken we graag samen met vaste partners. Op projectlocatie Hessenweg doen we dat met BAM Infra Nederland. De bouw startte enige maanden geleden. Beide engineeringsteams begonnen een jaar eerder al met het ontwerp. Een complex samenspel.

Raakvlakken

Dries Slijkhuis, lead engineer bij Omexom vertelt: “De uitdaging zit met name in het ontwerp van de zogenaamde trafocel. Dit is een omhulsel van beton waarop we de transformator plaatsen. De transformator verbindt de 220kV-velden met de 110kV-velden en de spoelvelden.  De werkzaamheden van alle disciplines komen hier samen. Dat zorgt voor veel raakvlakken tussen  civiele, primaire, secundaire en kabelwerkzaamheden. De kabels, het component, de besturingskasten; overal moet ruimte voor zijn. Omdat het veel tijd scheelt en degelijker is, storten we alles mee in het beton. Elk onderdeel moeten we dus op de juiste plek in het beton plaatsen en het moet precies passen. Denk aan ankers voor het ophangen van gebouw gebonden installaties, paneelkasten, de verlichting en gaten voor het doorvoeren voor kabels.”

Complexe afstemming

Kevin Watté van BAM Infra Nederland voegt daaraan toe: “Wij zijn verantwoordelijk voor het betonwerk van het station, waaronder de trafocellen, spoelcellen en prefab veldfundaties. De afstemming en de beheersing van alle raakvlakken is complex. Dat vraagt om een hoge mate van precisie en afstemming. Het is cruciaal om alles goed in kaart te brengen, van kabels en componenten tot aan de besturingskasten.”

Betrokkenheid binnen het project

Een nauwe samenwerking is belangrijk om die uitdagingen aan te kunnen. Slijkhuis: “De samenwerking met BAM is goed. Dat blijkt voor mij uit de betrokkenheid die er is binnen het project, het meedenken, de oplossingsgerichtheid en de kennis van zaken.  Dat merk je in alles. De werkruimte op deze locatie is bijvoorbeeld heel beperkt. Er is gewoon geen ruimte voor standaardoplossingen. Dan moet je met elkaar kijken wat wel mogelijk is, zonder dat je inboet aan veiligheid. Tijdens de bouw, maar ook straks als het station klaar is en onderhouden moet worden. Je zoekt telkens naar het  perfecte plaatje binnen de omstandigheden. Daarvoor moet je wel wat inspanning leveren, dat maakt het voor mij juist ontzettend leuk om aan dit project te werken.”

Transformatorcel 3-D ontwerp

Start bouw trafocellen

Kevin Watté

Dries Slijkhuis

Open en eerlijk

Watté benadrukt het belang van communicatie: “De verstandhouding met Omexom is heel goed. Technisch gezien zijn we beide sterke partijen, maar de relatie moet goed blijven. De korte lijntjes en transparantie in de samenwerking zorgen voor een vlotte interne besluitvorming. Ondanks de uitdagingen, zoals de strakke planning en afhankelijkheid van verschillende partijen, blijven we open en eerlijk tegenover elkaar communiceren. Daar gaat het om:  communicatie, betrokkenheid en een gemeenschappelijk doel om het project succesvol af te ronden.”

Krachten bundelen

De samenwerking tussen Omexom en BAM aan het project Hessenweg laat zien hoe belangrijk het is om krachten te bundelen in de energietransitie. Door gezamenlijke inspanningen, transparante communicatie en een oplossingsgerichte houding kunnen we complexe uitdagingen aan. Zo dragen we bij aan een stabiel en toekomstbestendig elektriciteitsnet.

Project Hessenweg

In opdracht van TenneT werkt Omexom aan het ontwerp en de bouw van de uitbreiding van het 220kV-station en de verbinding met het bestaande 110kV-hoogspanningsstation aan de Hessenweg in Zwolle. De vernieuwing en uitbreiding van het station is een belangrijk onderdeel van de ‘Drents Overijsselse Netversterking’ (DON). Een project om de netcongestie in die regio op te lossen en het net klaar te maken voor de toekomst. Omexom is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van alle primaire, secundaire, civiele en bouwkundige werkzaamheden. Onze (civiele) partner BAM verzorgt de civiele en bouwkundige werkzaamheden.

Lees hier hoe de uitbreiding van hoogspanningsstation Hessenweg bijdraagt aan het oplossen van de netcongestie in Overijssel en Drenthe.

Meer weten over onze oplossing Ontwerp?

De vraag naar energie wordt nog steeds elke dag groter en het hoogspanningsnetwerk is toe aan vernieuwing. Vervoersbedrijven, fabrieken en regio’s staan voor de uitdaging om de capaciteit uit te breiden op de bestaande infrastructuur of deze te moderniseren. Het is onze taak om een bijdrage te leveren aan de energietransitie; dit doen we met de bouw van nieuwe installaties, verduurzaming van materialen en intelligente besturingen.