Nieuws

Duurzaam omdenken: Zo boekt Omexom milieuwinst met innovatie en hergebruik

Energie / Bouw / Mobiliteit

Bij het moderniseren van een besturingssysteem in een spoorwegtunnel kwam René van der Zwan, sr. projectmanager, met een verrassend idee. Waarom de bestaande paneelkasten vervangen als ze nog perfect bruikbaar zijn? Deze slimme keuze leidde tot een flinke CO2-reductie en laat zien hoe duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan bij Omexom.

Besturingssysteem moderniseren

Voor een opdracht moderniseerden we het besturingssysteem van een spoorwegtunnel. We vervingen alle PLC aansturingen voor belangrijke systemen zoals de waterpompen, ontruimingsinstallatie, verlichting en verdere besturingen die voor de veiligheid van de tunnel zorgen. Verder monteerden we een geheel nieuw netwerk en een stilstand detectie. Onderdeel van de opdracht was de vervanging van 10 metalen paneelkasten.

Hergebruik paneelkasten

Tijdens de nul-opname viel het projectmanager René op dat de huidige paneelkasten nog in uitstekende staat waren. Strak in de lak en met voldoende ruimte voor de nieuw aan te leggen bekabeling. Zonde om weg te gooien. “In plaats van de hele kast te vervangen, vernieuwden we alleen de binnenkant. Dat bespaarde tijd en geld en gaf ons de kans om de klant te laten zien dat duurzaamheid en innovatie hand in hand kunnen gaan,” legt René uit. De kwaliteit bleef; de kasten kregen een flinke poetsbeurt  en energiebesparende ledverlichting. “Een verschrikkelijk mooi eindresultaat”, aldus René.

René van der Zwan

Senior projectmanager

Bij elk project proberen we onze opdrachtgever te laten zien dat er betere en groenere oplossingen zijn dan die zij oorspronkelijk voor ogen hadden. Je moet niet precies doen waar opdrachtgevers om vragen, maar omdenken.

Flinke milieuwinst

Het hergebruik van de 10 paneelkasten leverde een flinke milieuwinst op. Zo bespaarden we enorm op Co2 uitstoot omdat we met het hergebruik bezuinigen op nieuwe grondstoffen, productie en vervoer. Daarnaast gaan er 10 paneelkasten minder naar de schroothoop. Voor René gaat het niet alleen om de milieuwinst, hij ziet een totaalplaatje.

Circulair werken

“Ik geloof erg in circulair werken. Het is niet alleen groener, het is gewoon een betere manier van werken. Juist zakelijk is daar enorm veel winst te behalen. Dat begint bij het team. Waarom zou ik de monteurs belasten met kasten sjouwen? Bovendien is er zowel in de uitvoering als in de productie een tekort aan personeel en materialen. De schaarste aan grondstoffen en de lange levertijden maken het steeds moeilijker om nieuwe materialen snel te krijgen. Door hergebruik van materiaal spelen we in op deze schaarste. Dat levert ons tijdwinst, kostenbesparing en minder verstoring in de operatie op. In veel gevallen heeft het dus alleen maar voordelen. Mooier kan niet”, vindt René.

Omdenken

Het hergebruik van de paneelkasten is niet het eerste duurzame idee uit de koker van René. “In een ander project gebruikten we de koperrail opnieuw en bij de UPS kasten vervingen we alleen het hart”, blikt René terug. Het hergebruiken van paneelkasten is een optie die hij inmiddels bij alle opdrachten standaard onderzoekt. “Bij elk project proberen we onze opdrachtgever te laten zien dat er betere en groenere oplossingen zijn dan die zij oorspronkelijk voor ogen hadden,” legt René uit. “Je moet niet precies doen waar ze om vragen, maar omdenken. Je afvragen waar je de opdrachtgever werkelijk mee helpt? In plaats van te doen wat standaard is, kijken hoe een project efficiënter en duurzamer kan. En de opdrachtgever uit dagen om mee te denken en open te staan voor ongebruikelijke oplossingen.”

Eigenwijs

Dat gaat niet altijd vanzelf. Het succes van dit soort projecten hangt af van de mate waarin opdrachtgever en leveranciers mee willen werken. Dat is precies waar voor René de uitdaging ligt.  “Je moet wel goed voorbereid zijn, met een gedegen verhaal komen en bezwaren kunnen pareren. En, zegt hij met een lach die van zelfkennis getuigt, je moet er ook wel een beetje eigenwijs voor zijn.”

De opdrachtgever van de spoortunnel is in ieder geval overtuigd. Ze maken het onderzoeken van hergebruik een standaard vereiste in nieuwe aanvragen voor soortgelijke projecten.

Meer weten over onze oplossing Bouw?

De vraag naar energie wordt nog steeds elke dag groter en het hoogspanningsnetwerk is toe aan vernieuwing. Vervoersbedrijven, fabrieken en regio’s staan voor de uitdaging om de capaciteit uit te breiden op de bestaande infrastructuur of deze te moderniseren. Het is onze taak om een bijdrage te leveren aan de energietransitie; dit doen we met de bouw van nieuwe installaties, verduurzaming van materialen en intelligente besturingen.