Nieuws

Hoe gaan we van time-based maintenance naar condition-based maintenance?

Energie / Studenten / Werken bij

Naast een drukke baan starten met de opleiding HBO Electrical and Electronic Engineering en slagen met een 8,7. Onmogelijk? Nee, collega Stefan deed het! Hoe combineerde hij deze intensieve opleiding met zijn baan? Waar studeerde hij op af? En hoe ziet Stefan zijn toekomst voor zich?

Vanwaar de keuze om weer aan een studie te beginnen?

“Ooit ben ik bij Omexom binnen gekomen als stagiair. Vanuit daar heb ik telkens stappen gemaakt. Van Monteur naar Technician, naar Senior Technician. Op een gegeven moment heb ik mezelf een nieuw doel gesteld: doorgroeien naar Technisch Specialist. Toen was de vraag vrij simpel: wat heb ik ervoor nodig om daar te komen? Het antwoord was een HBO opleiding Electrical and Electronic Engineering. Ik ben daarover in gesprek gegaan. Vervolgens kon ik via Omexom aan de opleiding beginnen.“

Hoe combineerde je deze studie met je baan?

Elke maandag- en donderdagavond ging ik naar school van zes tot tien. Dat combineerde ik met een fulltime baan als Technician. Eigenlijk nam de studie bijna al mijn tijd in beslag. Elk vrij uurtje, de weekenden. Ik ben een pietje precies. Als ik ergens voor ga dan is het ook volle bak! Zo heb ik na het eerste jaar mijn propedeuse gehaald en na het tweede jaar mijn associate degree. Twee grote mijlpalen waar ik echt naartoe leefde. In het derde jaar kreeg ik een aantal zware wiskundige vakken. Toen heb ik, in overleg met mijn leidinggevende en met HR, besloten om van fulltime werken naar een werkweek van vier dagen te gaan. Daarin was de organisatie erg flexibel! Sterker nog, collega’s waren verbaasd dat ik pas in het derde leerjaar met dat voorstel kwam. Vanaf januari 2020 kon ik me elke vrijdag richten op het afronden van de opleiding. Dat gaf voldoende ruimte en balans, ook privé, om door te pakken.”

Hoe heb je je afstudeeronderwerp gekozen?

“Voor mijn afstudeertraject wilde ik me graag richten op een probleem waar we in de praktijk tegenaan lopen. Iets waar we als Omexom écht iets aan hebben. Na intern gespard te hebben met collega’s kwamen we uit op het vraagstuk ‘Is digitaliseren van de conditie van een vermogensschakelaar mogelijk?’ Hoe maak je de stap van time-based maintenance naar condition-based maintenance? Momenteel wordt er onderhoud gepleegd aan een vermogensschakelaar als deze aangeeft dat dit moet gebeuren, omdat er bijvoorbeeld een storing of een defect is. Tijdens mijn afstudeeronderzoek heb ik me gericht op de vraag of het mogelijk is om onderhoud te zien aankomen. Dat zou in de praktijk namelijk veel efficiënter zijn. Ook zou deze ontwikkeling een mooie bijdrage leveren aan de energietransitie”

Een lastig onderwerp om in de praktijk te testen?

“Omdat vermogensschakelaars in principe geïnstalleerd en in bedrijf zijn, is het lastig om in de praktijk te onderzoeken hoe je de stap kunt maken van time-based maintenance naar condition-based maintenance. Een hoogspanningsinstallatie is immers in bedrijf. Dat is geen veilige testomgeving. Gelukkig hebben wij als Omexom zijnde ons eigen Omexom Institute, inclusief praktijkruimte. Daarin hebben we een volledige hoogspanningsinstallatie gebouwd. Studenten kunnen hier in een veilige, gecontroleerde en afgeschermde omgeving oefenen. Een perfecte locatie om aan de slag te gaan met mijn afstudeeronderwerp.
Vervolgens heb ik naar aanleiding van de uitkomsten van mijn vooronderzoek contact opgenomen met GE Grid Solutions, één van de grootste leveranciers op het gebied van primaire en secundaire componenten voor de hoogspanning. Ik heb mijn vraagstuk voorgelegd en samen hebben we besloten om de CB-Watch (Circuit Breaker Watch) onder de loep te nemen. GE heeft mij een exemplaar geleverd voor het onderzoek. Zo had ik alle elementen om te starten.“

Hoe verliep je onderzoek?

“Ik heb de CB-Watch  gekoppeld aan de vermogensschakelaar nadat ik had onderzocht hoe deze in grote lijnen functioneert. De CB-Watch registreert vervolgens data met behulp van sensoren en voert realtime monitoring uit van parameters die zijn gekoppeld aan bepaalde functies, zoals de druk van SF6 gas, het meten van motorstroom, het meten van de in- en uitschakelstroom en schakeltijden tijdens het in- en uitschakelen van de vermogensschakelaar. De CB-Watch zoekt naar overschrijdingen en waarschuwt als er significante veranderingen plaatsvinden. De afwijkingen ten aanzien van geprogrammeerde grenswaarden worden nu gemeld. Als een vermogensschakelaar niet geheel naar behoren werkt ligt dat meestal aan één van deze zaken. Door dit te monitoren weet je waar het probleem zit.”

Is condition-based maintenance mogelijk?

“De data uit de CB-Watch heb ik vergeleken met FAT testen (Factory acceptance test) van de leverancier van de vermogensschakelaar. Deze testen worden uitgevoerd zodat het zeker is dat de vermogensschakelaar naar behoren functioneert. Ook heb ik de vermogensschakelaar zelf getimed. Dat betekent dat ik alle testen los heb uitgevoerd die ook door de CB-Watch worden gemeten. Mijn aanbeveling naar aanleiding van het onderzoek is om de CB-Watch in te bouwen op een vermogensschakelaar die in bedrijf is en vaak schakelt, bijvoorbeeld bij een condensator of spoelveld. Om in de toekomst de stap te maken naar condition of predictive maintence is over een langere periode data benodigd. Condensator- en spoelvelden worden iedere dag in en/of uitgeschakeld om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het Nederlandse elektriciteitsnet gewaarborgd is. Door de CB-Watch in dit soort installaties in te bouwen, kan relatief snel data worden verzameld. Daarnaast heb ik nog een aanbeveling gemaakt met betrekking tot het SCADA systeem. Met behulp van een SCADA systeem presenteer je de waardes, zoals gemeten door de CB-Watch, op een scherm. Zo maak je de metingen visueel.”