Duurzaam bouwen aan hoogspanningsstations: Omexom doet het!
Omexom neemt duurzaamheid serieus. Op onze projectlocaties zoeken we actief naar innovatieve oplossingen om onze impact op het milieu te verkleinen. Project Rozenburg-Zuid, waar we in opdracht van TenneT een hoogspanningsstation bouwen, is daar een goed voorbeeld van. Een van de oplossingen is het duurzame ketenpark.
Duurzaam denken: Doen wat nu kan
“De duurzaamheidsdoelen die de opdrachtgever mee geeft, zijn bij veel projecten redelijk algemeen. Dan nemen wij als Omexom zelf de regie door milieuvriendelijke oplossingen aan te dragen. Ook als de klant daar niet expliciet om vraagt. Project Rozenburg-Zuid is daar een goed voorbeeld van. Helaas zijn niet alle oplossingen die we bedenken uitvoerbaar. “Dat maakt niet uit, kleine stapjes en doen wat je nu kunt is prima”, vindt Gerrit.
Een groen ketenpark als inspiratie
Het team had vrij snel duidelijk dat ze het ketenpark zo duurzaam mogelijk wilden inrichten. Daar hebben we namelijk zelf de meeste invloed op. Het ketenpark draait inmiddels volledig op zonne-energie. “Met 45 zonnepanelen voorzien we onze werkplek van zonnestroom en laden we ons elektrisch materieel op,” vertelt Gerrit. “We bestelden ook een grote batterij, waar we de opgewekte energie in gaan opslaan. Dat geeft ons extra capaciteit om nog meer te elektrificeren. Zo verkleinen we onze voetafdruk stap voor stap.”
Het ketenpark is efficiënt én comfortabel. “We plaatsten infraroodpanelen en LED-verlichting om ons energieverbruik verder te minimaliseren. We scheiden afval, gebruiken mokken in plaats van bekertjes en gaven alle collega’s een waterfles om verspilling tegen te gaan. Dankzij goede isolatie besparen we energie en houden we het ketenpark koel in de zomer en warm in de winter. Dat is misschien wel de grootste winst,” aldus Gerrit.
Leren en innoveren voor de toekomst
Ook het bouwen zelf willen we duurzaam aanpakken. Best een uitdaging, vooral als het gaat om technische eisen en bijvoorbeeld de beschikbaarheid van elektrisch materieel. “Het vinden van de juiste balans is een continu leerproces,” vertelt Gerrit. “Zo onderzochten we de inzet van groen beton. Helaas bleek dit type beton niet geschikt voor onze toepassingen.” Waar mogelijk zetten we elektrische en HVO100 diesel-gestookte machines in. Shovels en verreikers zijn bijvoorbeeld elektrisch. Niet al het materiaal is beschikbaar in een elektrische variant. Door mee te werken aan bijvoorbeeld tests met een elektrische kraan van Volvo, proberen we ervoor te zorgen dat er in de toekomst meer duurzame keuzes voor handen zijn.”
Gerrit Noorlander
Sr. projectmanager
Denk in mogelijkheden en zoek samenwerking. Hoe meer we samenwerken met leveranciers, opdrachtgevers en collega’s, hoe groter de impact die we kunnen maken.”
Samenwerken voor impact
Duurzaam werken doe je niet alleen. Gerrit: “Door samen te werken met onze leveranciers verminderen we afval. Sommige componenten worden nu geleverd in folie in plaats van houten kisten. Een kleine verandering, maar met grote impact.” Dit soort samenwerkingen helpt om op alle vlakken te verduurzamen. Gerrit benadrukt het belang van het kiezen van partners die zich ook inzetten voor duurzaamheid. “We kiezen bewust leveranciers die zich ook serieus bezighouden met verbeteringen op het gebied van duurzaamheid. Voor collega’s die ook duurzame stappen willen zetten, is Gerrits advies kort maar krachtig: “Gewoon doen! Denk in mogelijkheden en zoek samenwerking. Hoe meer we samenwerken met leveranciers, opdrachtgevers en collega’s, hoe groter de impact die we kunnen maken.”
Meer weten over onze oplossing Bouw?
De vraag naar energie wordt nog steeds elke dag groter en het hoogspanningsnetwerk is toe aan vernieuwing. Vervoersbedrijven, fabrieken en regio’s staan voor de uitdaging om de capaciteit uit te breiden op de bestaande infrastructuur of deze te moderniseren. Het is onze taak om een bijdrage te leveren aan de energietransitie; dit doen we met de bouw van nieuwe installaties, verduurzaming van materialen en intelligente besturingen.