Nieuws

Omexom draagt bij aan oplossen netcongestie Drenthe en Overijssel

Energie / Bouw

De vernieuwing van het hoogspanningsstation aan de Hessenweg in Zwolle is een belangrijk onderdeel van de ‘Drents Overijsselse Netversterking’ (DON). Een project om de netcongestie in die regio op te lossen en het net klaar te maken voor de toekomst. Omexom ontwerpt en bouwt de uitbreiding van het bestaande 220kV en 110kV-veld op dit terrein. Een complexe klus die vraagt om flexibiliteit op basis van samenwerking en vertrouwen.

Uitdaging is de locatie

Illy Reijn, projectmanager Omexom: “De werkzaamheden die we hier uitvoeren zijn onze specialiteit. Dat kunnen we. Daar zit de uitdaging niet in. Die zit in de locatie. Het stationterrein aan de Hessenweg is een belangrijk knooppunt  voor Overijssel en Drenthe.  Er komen verbindingen van drie verschillende spanningsniveaus samen. Hier wordt de spanning getransformeerd en de stroom gedistribueerd. We zijn begonnen met de vervanging van het 220kV-station. Daarbij voegen we een nieuw veld toe aan een bestaande situatie. ‘Brownfield’ noemen we dat.  We zijn dus aan het werk midden tussen bestaande lijnen en kabels. De werkruimte is daardoor beperkt. Dat bemoeilijkt het werk. Daarnaast is er natuurlijk de druk die de energietransitie en de netcongestie met zich meebrengen. Dat vraagt  geregeld om extra flexibiliteit. Bijvoorbeeld omdat bepaalde lijnen minder makkelijk uitgeschakeld kunnen worden tijdens de werkzaamheden.”

Bottleneck is de transformator

“Voor project Hessenweg werken we met een strakke ombouwplanning. Een van de bottlenecks in de planning is de plaatsing van de transformatoren. De levering en plaatsing van de transformatoren staat begin 2025 gepland. Transformators zijn de belangrijkste onderdelen van een hoogspanningsstation. Ze zorgen voor het omvormen van de spanning en vergroten de capaciteit van de installatie. Ze zijn enorm groot en zwaar. Daarom worden ze met speciaal vervoer verplaatst. Voor de transformatoren komen, zijn er veel werkzaamheden die afgerond moeten zijn. Die kun je niet zomaar doorschuiven in de planning. Het is  bijvoorbeeld van groot belang dat eerst één nieuw transformatorveld in bedrijf kan, voordat we het tweede veld ombouwen. Vervolgens kunnen we pas de bestaande transformator amoveren. “

Illy Reijn

Projectmanager

De werkzaamheden die we hier uitvoeren zijn onze specialiteit. De uitdaging zit in de locatie.   Omdat we tussen bestaande lijnen en kabels werken, is de  werkruimte  beperkt. Dat bemoeilijkt het werk. Daarnaast is er de druk die de energietransitie  meebrengt. Dat vraagt  geregeld om extra flexibiliteit.

Planning omgooien

Door verschillende oorzaken leek het plaatsen van de transformatoren op het geplande moment toch in het gedrang te komen.  Samen met de teams van TenneT en BAM deden we er alles aan om de ombouwplanning om te gooien. Zodat dat de plaatsing van de transformatoren op het geplande moment door kan gaan.  De uitvoering van later geplande onderdelen haalden we daarom naar voren.  Werken op het een terrein met bestaande stations, betekent dat je telkens dicht in de buurt van de hoogspanningslijnen bent. Het net wordt daarvoor gepland spanningsloos gemaakt om veilig te kunnen werken. Omdat het netwerk zo overbelast is, kan het net niet zomaar spanningsloos gemaakt worden.  Illy: ” We bedachten maatregelen om dichter in de buurt van de lijnen te werken, zonder in te boeten aan veiligheid. Dat betekent bijvoorbeeld dieper graver en werken met kleiner materieel. Dan ben je minder efficiënt, maar kun je wel door.”

Buitengewone transparantie

“We kwamen uiteindelijk vrij vlot tot een oplossing. Die legden we voor aan TenneT,  we kwamen namelijk wel iets later uit op de planning wat betekent dat we eerder gestelde  termijnen niet kunnen halen. Dat vraagt om flexibiliteit en dat kan niet zonder een uitstekende samenwerking en vertrouwen. Er is een buitengewone transparantie.  Je merkt echt dit is mensenwerk.  Dat levert korte lijnen, directe communicatie en een vlotte besluitvorming op. Dat is belangrijk voor het halen van onze doelen en deadlines.”

Open en collegiaal

Douwe Zijlstra, projectleider voor TenneT beaamt dat. “Het is fijn dat Omexom het initiatief neemt voor een alternatief plan. Ik geloof in een open, collegiale manier van communiceren. Dit leidt tot het beste resultaat. Dat is een werkmethode die ik altijd nastreef. Je voelt je dan veiliger, dat wekt vertrouwen en zo leg je dingen eerder op tafel. Ook nu zie je dat het werkt. Ik denk dat we dit samen met Omexom en BAM heel goed opgepakt hebben.”

De werkzaamheden

Het werk aan het 220kV-veld omvat de verbinding tussen het regionale 110kV-net en het landelijke 220kV-netwerk. We demonteren een bestaande transformator en bijbehorend veld daarnaast leggen we twee  hoogspannigsverbindingen aan tussen de 110kV en 220kV-stations en tussen de transformatoren en de spoelen. Omexom is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van alle primaire, secundaire, civiele en bouwkundige onderdelen. Onze (civiele) partner BAM verzorgt het betonwerk an andere civiele werkzaamheden. Zo maken we het het station weer bestand voor de huidige vraag en de toekomst!

Dit gaan we doen:

  • Aardnet omleggen
  • Twee transformator- en koelcellen maken
  • Twee 220kV-velden ombouwen
  • Twee 110kV-velden ombouwen
  • Oude transformator demonteren en twee nieuwe transformatoren plaatsen
  • 110 kV veld  demonteren
  • Twee hoogspanningsverbindingen van 220kV-veld naar 110kV-veld leggen
  • Twee spoelcellen en spoelvelden maken
  • Twee hoogspanningsverbindingen van de nieuwe transformatoren naar de nieuwe spoelen leggen

 

Drents Overijsselse Netversterking

Om congestie op te lossen én het elektriciteitsnet klaar te maken voor de toekomst, werkt TenneT tussen 2023 en 2031, samen met de regionale netbeheerders, aan versterking van het elektriciteitsnetwerk in Noordwest-Overijssel en Zuidwest-Drenthe. Dit doen zij door de bouw van nieuwe hoog- en middenspanningsstations, de  uitbreiden van bestaande stations en het aanleggen van nieuwe ondergrondse kabelverbindingen. Ook knippen ze het hoogspanningsnet op in kleinere deelgebieden, zogenoemde deelnetten. Hiermee kan elektriciteit beter af- en aangevoerd worden. Waardoor de capaciteit en de stabiliteit van het elektriciteitsnet wordt vergroot. Er vallen 15 deelprojecten binnen het project  ‘Drents Overijsselse Netversterking’ (DON). De werkzaamheden aan station Hessenweg in Zwolle vormen een cruciaal onderdeel van het totale project.

Meer weten over onze oplossing Bouw?

De vraag naar energie wordt nog steeds elke dag groter en het hoogspanningsnetwerk is toe aan vernieuwing. Vervoersbedrijven, fabrieken en regio’s staan voor de uitdaging om de capaciteit uit te breiden op de bestaande infrastructuur of deze te moderniseren. Het is onze taak om een bijdrage te leveren aan de energietransitie; dit doen we met de bouw van nieuwe installaties, verduurzaming van materialen en intelligente besturingen.