“Omexom helpt ons onze missie waarmaken”
Afgelopen week bezocht het team van InMotion ons Omexom Institute voor een kennissessie. We spraken over de energietransitie en onze ambities op dat vlak. Onderwerpen als hoogspanning, netcongestie en uiteraard techniek kwamen uitgebreid aan bod. Een inspirerende dag.
Enorm vermogen
Paul van Schijndel, projectsponsor: Het is iedere keer weer fantastisch om te zien welke stappen het team van InMotion maakt. Vorig jaar was er de geweldige mijlpaal van laden in 4 minuten. Inmiddels is er een nieuwe generatie batterijpakket beschikbaar. Dit zelfontwikkelde batterijpakket biedt een platform dat in staat is om door te ontwikkelen. En steeds sneller te laden. Ze laden nu met een vermogen van 322kW en de innovatie stopt daar niet. Om vermogens hoger dan 322kW aan te kunnen, moet het Nederlandse netwerk verder ingericht worden op high power chargers. Elders in de wereld begint dat al op te komen.
Kennissessie
Kai de Kievit, InMotion: We hebben een missie. We willen een wereld waarin minder fossiele brandstoffen worden gebruikt. Wij dragen daar aan bij door te laten zien dat je een elektrische auto net zo snel kunt laden als een tankbeurt voor een gewone auto. We werken aan een batterijpakket dat dat aankan. Omexom werkt aan de infrastructuur die wij nodig hebben om onze missie waar te kunnen maken. Natuurlijk niet alleen voor snelladen. Er is een grote vraag naar duurzamere oplossingen. Dat betekent in veel gevallen elektrificatie. Dat moet het net aankunnen. Daarom is Omexom voor ons zo’n belangrijke partner.
Kai de Kieviet, Partner Manager InMotion
Omexom werkt aan de infrastructuur die wij nodig hebben om onze missie waar te kunnen maken. Er is een grote vraag naar duurzamere oplossingen. Dat betekent in veel gevallen elektrificatie. Dat moet het net aankunnen. Daarom is Omexom voor ons zo’n belangrijke partner.
Netcongestie
Paul: Op een gegeven moment zal het team met hoge vermogens op het elektrische netwerk willen aansluiten. Maar hoe? Want het net zit vol. De netcongestie zit in grote delen van het land boven de max. Omexom opereert wereldwijd en heeft daarmee toegang tot knowhow uit de hele wereld. Juist op het gebied van hoogspanning en mobiliteit is enorm veel kennis beschikbaar. Elk jaar organiseren we daarom een kennissessie met het team van InMotion. Geoffroy Deygas, van het Omexom brandteam verantwoordelijk voor techniek en Innovatie, komt speciaal daarvoor naar Nederland.
Kai: Zo’n kennissessie is enorm waardevol. Met een gedeelde passie voor techniek en de energietransitie valt er veel kennis te delen. We krijgen nog wel eens de vraag of we niet juist voor een probleem zorgen. We hebben immers een aansluiting met hoog vermogen nodig. Terwijl het net al helemaal vol zit. Mathijs Boddaert, clientmanager consultancy, gaf een presentatie rondom netcongestie en de rol van Omexom daarin. Dat gaf ons een dieper inzicht in de grote uitdagingen die er zijn. En een beter begrip van de mogelijke oplossingen. We zien dat Omexom daar echt een rol heeft en de energietransitie helpt waarmaken.
Omexom Institute
Kai: Hoogtepunt van de dag was het bezoek aan Omexom Institute. Fantastisch om echt te zien waar Omexom mee bezig is. Zij doen op grote schaal wat wij in het klein doen. In principe werkt het batterijpakket op dezelfde manier. De enorme trafo’s van de hoogspanningsinstallatie hebben wij ook. Alleen duizenden keren kleiner. Daar over sparren elkaars werelden verkennen, dat maakte het enorm boeiend.
Ard Buikema, technisch specialist: Ik heb echt bij uitstek genoten van het geven van de rondleiding. Wat een enthousiasme! Ik geloof niet dat ik ooit zoveel technische diepgaande vragen heb gekregen. Je kunt echt merken dat deze jongens en meiden echt met de materie werken. Hun batterijpakket maakt gebruik van enorme vermogens. Daarvoor gebruiken ze DC spanning, gelijkspanning. Wij werken voornamelijk met AC, wisselspanning. De koppeling tussen die twee werelden daar hebben we veel over gesproken. Dat maakte het een heel interactieve bijeenkomst. Binnenkort draaien we het om. Dan gaan we met een aantal specialisten van Omexom naar de InMotion werkplaats in Helmond.
Meer lezen over Electric Refueling?
InMotion wil aantonen dat supersnel laden, oftwel ‘Electric Refueling’ in de toekomst voor alle auto’s mogelijk is. Met de ontwikkeling van hun eigen batterij- en koeltechniek laden ze hun elektrische raceauto inmiddels in 3 minuten en 56 seconden. Hoe die revolutionaire laadtijd tot stand kwam lees je hier.